Merve Aygün Çetin: "Tedbir Nafakasında Maddi Güçlük İspatı Yeterlidir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Merve Aygün Çetin: "Tedbir Nafakasında Maddi Güçlük İspatı Yeterlidir"
Abone ol
Kayseri'de hukukçu Merve Aygün Çetin, tedbir nafakası ile ilgili bilgi vererek, "Tedbir nafakası talebinde ayrı yaşamada haklı bir nedenin olması ve ayrılmada maddi güçlüğe düşülebileceğinin ispatı yeterlidir" dedi.

 

KAYSERİ,(BGC)-Kayseri'de hukukçu Merve Aygün Çetin, tedbir nafakası ile ilgili bilgi vererek, "Tedbir nafakası talebinde ayrı yaşamada haklı bir nedenin olması ve ayrılmada maddi güçlüğe düşülebileceğinin ispatı yeterlidir" dedi.

Evli olan bir çiftin ayrılma durumunda ayrılan taraflardan birinin maddi olarak darlığa düşmemesi nedeniyle verilen nafaka türlerinden birisi de tedbir nafakasıdır. Hukukçu Merve Aygün Çetin, tedbir nafakası hakkında açıklamada bulunarak, "Tarafların evlilik birliği içerisinde ayrı yaşamaya karar verdiklerinde yahut ayrılma kararı aldıklarında mahkemelerce alınacak tedbirleri düzenleyen Türk Medeni Kanununun 169'uncu maddesi ila 197'nci maddesi arasında birtakım maddeler mevcuttur. Bu düzenlemelerde tarafların evlilik birliği sona erdikten sonra, ayrılık gerçekleştirdikten sonra, yahut boşanma aşamasında maddi durumlarını, çocukların durumlarını, velayet, nafaka vs. hususları düzenlemek üzere hükümler öngörülmüştür. Bunlardan bir tanesi de nafakadır. Nafaka, Türk Medeni Kanununda iştirak nafakası, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakası başlıkları altında toplanmıştır" diye konuştu.

Çetin, tedbir nafakasının hangi durumlarda talep edilebileceği ile ilgili, "Tedbir nafakası, boşanma davası açılmadan önce talep edilebileceği gibi boşanma davası esnasında boşanma talebi ile birlikte de ileri sürülebilecektir. Tedbir nafakası, boşanma davasından önce başlı başına bir dava olarak talep edilebilmektedir. Kişinin erkek yahut kadın olması fark etmeksizin, ayrı yaşamakta haklı olduğunu ispat etmesi durumunda karşı taraftan talep edebileceği bir nafaka türü olan tedbir nafakası; gerek çocuklar, gerek kadın yahut erkek için dava olarak ileri sürülebilmektedir. Bu dava, kişinin kendi ikameti olan yerde açılabilmektedir ve görevli olan mahkeme Aile Mahkemesidir" ifadelerini kullandı.

"HEM BOŞANMA HEM NAFAKA TALEBİNDE BULUNULABİLİR"

Tedbir nafakasını örneklendirmeyle pekiştiren Çetin, "Misal vermek gerekirse, Kayseri'de ikamet eden Ayşe isimli bir hanımefendinin açabileceği tedbir nafakası davası, Kayseri aile mahkemelerinde, Nöbetçi Aile Mahkemesine hitap edilmek suretiyle ikame edilebilecektir. Boşanma davası ile birlikte talep edilecek olan tedbir nafakası; hem boşanma talebinin, hem de nafaka talebinin bulunduğu bir dava türüdür. Bu davada kişi artık ayrı yaşamayı değil boşanmayı talep etmiştir. Boşanma nedeniyle meydana gelen ekonomik kaybının yani geçim darlığının karşı tarafından yerine getirilmesini talep etmektedir" dedi.

"MADDİ GÜÇLÜĞE DÜŞÜLEBİLECEĞİNİN İSPATI YETERLİDİR"

Çetin, mahkeme sürecinin işleyişi hakkında bilgi paylaşarak şöyle konuştu: "Tedbir nafakası, gerek kadın yahut erkek, gerekse çocuklar için talep edilebilecek bir nafaka türüdür. Boşanma davası açılmadan önce ikame edilen tedbir nafakası davasında ayrı yaşamakta haklı bir nedeninin olduğu, boşandığında maddi ve sosyal anlamda güçlüğe düşebileceğinin ispatı yeterlidir. Bu bakımdan da nafaka miktarları belirlenirken erkeğin yahut kadının sosyal veya ekonomik durumuna, gelir-gider dengesine bakılarak mahkemelerce nafaka miktarı tayin edilmektedir. Nafaka miktarı, Aile Mahkemesi yeni bir karar verinceye dek geçerli olacaktır. Verilen yeni bir kararda tedbir nafakasının artışı yahut tedbir nafakasının boşanma kararını kesinleşmesiyle birlikte yoksulluk nafakasına dönüşmesi şeklinde son bulacağını belirtebiliriz."

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
‘200 puan faiz indirimi piyasadaki bütün dengeyi bozdu’Önceki Haber

‘200 puan faiz indirimi piyasadaki bütün...

Dövizdeki Artışla İkinci El Bilgisayara Yoğun İlgiSonraki Haber

Dövizdeki Artışla İkinci El Bilgisayara...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar