KAYÜ Pınarbaşı Yerleşkesi, Alpaslan Türkeş'in adını taşıyacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KAYÜ Pınarbaşı Yerleşkesi, Alpaslan Türkeş'in adını taşıyacak
Abone ol
KAYSERİ (1HA) - Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Senatosunun kararı ile, üniversitenin Pınarbaşı Yerleşkesi'ne merhum Alpaslan Türkeş'in adı verildi.

KAYÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Pınarbaşılı vatandaşların konuyla ilgili taleplerinin değerlendirilmesi sonucu Üniversite Senatosuna teklif götürüldüğü ifade edildi. Üniversitenin Pınarbaşı Yerleşkesi'ne "Alpaslan Türkeş" adı verilmesine ilişkin teklif, senatoda oybirliği ile kabul edildi.

Açıklamada, "Üniversitemiz Pınarbaşı Suna Yalçın Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne Pınarbaşılı hemşerilerimiz tarafından ulaştırılan talepler dikkate alınarak, Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunun Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde bulunan Üniversitemiz Yerleşkesine ‘Alparslan Türkeş Yerleşkesi’ adının verilmesi ile ilgili teklifi, Üniversitemiz Rektörlüğünce hayırsever ailenin uygun görüşleri de alınarak, Üniversitemiz Senatosunda görüşülmüş ve ilgili yerleşkenin ‘Alparslan Türkeş Yerleşkesi’ olarak isimlendirilmesine oybirliği ile karar verilmiştir. Türk milletine ve devletine büyük hizmetleri dokunan ve 25 yıl önce ahirete irtihal etmiş olan devlet adamı merhum Alparslan Türkeş'i rahmetle anıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ALPASLAN TÜRKEŞ KİMDİR?

Alpaslan Türkeş, 25 Kasım 1917'de dönemin Büyük Britanya'sına bağlı Kıbrıs'ın Lefkoşa kentinde dünyaya geldi. Aslen Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Köşkerli köyünden olan ailesi, arsa anlaşmazlığı nedeniyle 1860'lı yıllarda Kıbrıs'a sürgün edilmiştir. 16 yaşındayken ailesiyle İstanbul'a taşındı. Aynı yıl Kuleli Asker Lisesi'ne kaydoldu ve Türk vatandaşı oldu. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1938'de Kara Harp Okulu'nu bitirdi. Mart 1945'te Irkçılık-Turancılık Davası'ndan 9 ay 10 gün hapis cezası alarak hüküm giydi. Söz konusu dava temyize giderek, 31 Mart 1947'de beraat etti. 1948 yılında ABD'ye eğitime gönderilen 16 subaydan biri oldu. 27 Mayıs 1960 darbesinde radyodan darbe bildirisini okuyarak tarihe geçti. Türkeş, aynı yıl içerisinde askerlikten emekli edildi. 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) katıldı ve aynı yıldan itibaren 30 yıl boyunca seçimlerde seçilerek milletvekilliği yaptı. 1969 yılında CKMP, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adını aldı ve Türkeş, ölümüne kadar partinin genel başkanlığını yürüttü. Türkeş, 4 Nisan 1997'de Ankara'da yaşamını yitirdi.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeşilhisar ve Yahyalı’da pancar ekimi başladı Önceki Haber

Yeşilhisar ve Yahyalı’da pancar ekimi ba...

Kayseri Diş Hastanesi, iftar sonrası hizmet vermeye devam edecekSonraki Haber

Kayseri Diş Hastanesi, iftar sonrası hiz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar