Develi Pastırması Sofraları Süslüyor 

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Develi Pastırması Sofraları Süslüyor 
Abone ol
KAYSERİ,(BGC)- Kayseri’nin Develi ilçesinde  geleneksel yöntemlerle korunarak hazırlanan ‘Develi Pastırması’ sofraları süslüyor. 

Develi ilçesinde pastırma sıcaklarının başlamasıyla pastırma yapımına başlandı. Kayseri’nin yöresel lezzeti olan pastırma sofraları süslüyor. Pastırmacı Savaş Sipahioğlu, pastırmanın yapılışını uygulamalı olarak anlattı. Pastırmanın yapılışına değinen Sipahioğlu, “Bu lezzet yüzyıllar önce ecdadımızdan bize geldi. Bu pastırmanın özelliği etin güneşte kurutulması, sarımsağın çekilerek ve Develi biberi kullanılarak yapılması. Normal pastırmadan farkı lokum kıvamında olması. Biz bu pastırmayı yaparken çemen unu ve hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Ağırlıklı olarak dananın sırt eti olmak üzere pastırmalık olarak ayrılan 3 ile 5 kilo ağırlığında 60-70 cm boyundaki etleri üç gün boyunca kaya tuzuna yatırıyoruz. Böylelikle etin suyunu bırakmasını sağlıyoruz. 3 gün sonra  su ile yıkanarak tuzun uzaklaşması için tekrar suya yatırılıyor. Bir gün sonra özel sargı bezlerine sarılarak suyun uzaklaşması için dengeye konuluyor. 3 gün dengede kalan etler üzerine file geçirilerek 15-20 gün Pastırma yazı dediğimiz günlerinde, güneşte kurumaya bırakılıyor” diye konuştu. 

‘PASTIRMA KULLANILANA KADAR SOĞUKTA MUHAFAZA EDİLİYOR’ 

Yapılan pastırmanın 40 gün dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Sipahioğlu, “Kuruyan pastırma etleri özel olarak çam ağacından yapılmış sandıkların içerisinde hazırlanmış olan yaş çemene yatırılıyor. Yaklaşık 40 günlük çemende dinlendirme sonrasında lokum kıvamına gelen pastırma çemen içerisinden çıkarılarak satırlarla doğranıp dilim şeklinde, tereyağlı yumurta ile pişirilerek ya da pastırmalı pide yapılarak servise sunuluyor. Pastırma kullanılana dek yaş çemen içinde soğukta muhafaza edilebiliyor. Bu da onu çemenle kurutulmuş pastırmadan ayıran en önemli özelliği” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri’de Silahlı Kavga: 1 Ağır YaralıÖnceki Haber

Kayseri’de Silahlı Kavga: 1 Ağır Yaralı

Kaftancıoğlu'ndan Vekil Nergis'e: "Kahveye Beklerim"Sonraki Haber

Kaftancıoğlu'ndan Vekil Nergis'e: "Kahve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar