Sanayi Esnafı Hammadde Sıkıntısı Çekiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanayi Esnafı Hammadde Sıkıntısı Çekiyor
Abone ol
KAYSERİ,(BGC – ÖZEL HABER)-Ülke çapında yaşanan ekonomik sıkıntılar, sanayi esnafını da derinden etkiliyor. Alüminyum ve cam firması işletmecisi Ali Çetin, alüminyum ve cam bulamadıklarını belirtip, bir imalatçı olarak yaşadığı zorlukları dile getirdi. Çetin, "Tedarikçi ve müşteri arasında pestil gibi eziliyoruz" dedi.

 

Kayseri Eski Sanayi'de alüminyum ve cam ürünleri imalatı yapan Ali Çetin, hammadde bulamadıklarını söyleyerek, bunda döviz kurlarının ithal ürünlere etkisi ve üreticilerin ihracata yönelerek iç piyasaya ürün tedariki sağlamamasını gerekçe gösterdi. Çetin, müşterilere de çağrıda bulundu.

Çetin, alüminyum ve cama yüksek oranda zam geldiğini belirterek, "2021 yılında alüminyum ve camda birçok ürünümüze ortalama yüzde 120 gibi zam geldi. Haliyle bu zamlar bizi ciddi manada zora soktu. Gelen zamları bir şekilde kabullenmek zorunda kaldık. Müşterimiz de kabullendi. Bu zamlardan sonra biz ürün sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle cam bölümümüzde çeşitli camlarda gelen zamların fazlasında para verdiğimiz halde cam bulamıyoruz. Bu da bizim tedarikçi ile müşteri arasında sıkışmamıza yol açıyor ve bizi pestil gibi eziyorlar. Müşterimiz sanki sorun tamamen bizdeymiş gibi hissediyor." dedi.

"ÜRETİCİLER İHRACATA YÖNELDİ, ÜLKE İÇİNE ÜRÜN GÖNDERMİYOR"

Çetin, üreticilerin yurtiçine ürün göndermediğini ifade ederek, bundan kendilerinin müşteriye karşı mustarip olduklarını söyledi. Çetin, "Bugün alüminyum üretiminde 300 kadar firma ve cam üretiminde 2 firma var. Bu firmalar muhtemelen ihracata yöneldiğinden dolayı ülke içine çok ürün göndermiyor. İç piyasada ciddi manada sıkıntı yaşıyoruz. Müşterimize bunu anlatamıyoruz ve sorunun tamamen bizden kaynaklandığını zannediyor. Kesinlikle öyle değil" dedi.

Çetin, sözlerine şöyle devam etti: "Birçok işimizde zarar ediyoruz. İşte anlaşıyoruz, işi bitirmeye yakın ne kadar kâr-zarar edeceğimizin hesabını yapardık. Şimdi bizim en büyük telaşımız, işi zarar etmeden, müşteriye nasıl mahcup olmadan işini nasıl teslim ederiz? Birçok arkadaşım, sektördeki bütün esnaf abilerimiz ve kardeşlerimiz bu durumda. Cam kanayan yaramız haline geldi. İnşallah yetkililere sesimiz ulaşır, buna bir çözüm bulurlar, yol yordam gösterirler."

"ESNAFI FAZLA SIKMASINLAR"

Çetin, ürün tedarikçilerinin de problemlerle yüz yüze olduğunu ifade ederek, "Toptancımız da sıkıntıda. Yıllardır çalıştığımız, bugüne kadar en ufak sıkıntı yaşamadığımız insanlar ciddi manada sıkıntıdalar. Biz nasıl zarar ediyorsak onlar da o şekilde zarar ediyor. Bize sözünü vermiş, hayırlı olsun demiş, kaporasını ve bağlantısını almış bütün arkadaşlar zarardalar. Bu sürecin geçeceğini düşünüyoruz, illaki bu ömür boyu devam etmeyecek. Benim müşterilerden ricam esnafı fazla sıkmamalarıdır. Örneğin uzun zamandır cam balkonunu veya dükkan doğramasını yaptırmamıştır, bu hemen 'bir hafta veya bir ayda olsun' demesinler ve bize biraz kolaylık tanısınlar. Can-ı gönülden söylüyorum; elimden ne geliyorsa zamlardan, emeğimden feragat göstererek iş almaya çalışıyoruz ki alıyoruz da. Müşteriler de biraz fedakârlık gösterirlerse memnun oluruz" diye konuştu. 
"ZARARA GÖĞÜS GERDİĞİMİZ HALDE ÜRÜN BULAMIYORUZ"

Neden yeterince hammadde bulamadıklarına da değinen Çetin, "Bunun başlıca sebebi ihracattır. Büyük firmalar ihracata yöneldi. İkinci sebebi de döviz kurlarıdır. Alüminyum tamamen kurlara endeksli bir ürün ve hammaddemiz muhtemelen ithal geliyor. Geçen yıl 22-23 liraya aldığımız alüminyumun kilosu bu yıl 55-60 lira oldu. Ne yapacağımızı kestiremiyoruz. Bugün benim 8 milimetre camda alış fiyatım 320 lira olmuş. Her zaman kâr olmaz, her zaman para kazanılmaz diyerek müşterim için fedakârlık yapayım. Ama ürün de bulamıyoruz. Örneğin sinerji camımız, lamine camımız gibi birçok ürünümüz yok. Zarara göğüs gerdiğimiz halde ürün bulamıyoruz" ifadelerine yer verdi.

"BİRÇOK ÜLKE ÜRETİME BAŞLAYINCA SEN YİNE BİZE SATACAKSIN"

Çetin, ihracatta diğer ülkelerin üreticileriyle rekabetin pandemi şartlarının geride bırakılmasının ardından yurtiçindeki üreticiler aleyhine gelişebileceğini ve böylece üreticinin yeniden ülke içine ürün göndermek zorunda kalacağını söyledi. Çetin, "Bu fabrikalar bundan birkaç yıl önce de üretim yapıyordu. Ülkede birdenbire nüfus patlaması yaşanmadı, Kayseri'de bir yılda 100 bin bina yapılırken 300 bin bina yapılmadı, cam tüketimi birdenbire artmadı. Bunların sebebinin ihracat olduğunu düşünüyorum. Neticede yurtdışının kârı daha fazla. Ama iç piyasayı sıkmanın anlamı yok. Dışarıya satışlar gelip geçici diye düşünüyorum. Pandemiden dolayı birçok ülke üretimini durdurdu. Yarın bunlar kendi üretimlerine başlayacaklar ve sen yine ürünlerini bize satacaksın. En azından bizi bu kadar zorda koymasınlar" şeklinde konuştu.

Çetin, "Esnaf gerçekten zor durumda. Bizim işten yana çok şükür sıkıntımız yok. Ama malzeme konusunda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Altını çizerek söylüyorum ki camda sıkıntılarımız var" şeklinde konuşarak, sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sigara Zammını Yalanlarken, Zam Sinyali VerdiÖnceki Haber

Sigara Zammını Yalanlarken, Zam Sinyali...

Develispor derbiyi uzatmada kazandıSonraki Haber

Develispor derbiyi uzatmada kazandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar