Nevruz bayramı nedir ve nasıl kutlanır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nevruz bayramı nedir ve nasıl kutlanır?
Abone ol
Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Türkiye'de 21 Mart'ta kutlanıyor. Nevruz bayramını kutlamak isteyen insanlar rengarenk elbiseler giyerek, büyük bir ateşin üstünden atlayarak, dans ederek, yemekler yiyip bu günü kutlamaktadırlar. 

KAYSERİ (1HA)- Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Türkiye'de 21 Mart'ta kutlanıyor. Nevruz bayramını kutlamak isteyen insanlar rengarenk elbiseler giyerek, büyük bir ateşin üstünden atlayarak, dans ederek, yemekler yiyip bu günü kutlamaktadırlar. 

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/Yenigün bayramı adıyla kutlanır.

‘NEVRUZ NEDİR?’

3000 yıldan bu yana var olan Nevruz, Anadolu halkları tarafından Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak biliniyor. Birçok ülke tarafından farklı şekilde kutlanan Nevruz bayramı kelime anlamı Farsça’da “yeni gün”, “yılın ilk günü” anlamına da gelmektedir. Kadınlar rengarenk elbiseler giyerler ve başlarına pullarla süslenmiş ışıltılı örtüler örterler. Topluluk büyük bir ateş yakar ve bu ateşin etrafında dans ederek ya da üstünden atlayarak büyük bir coşkuyla bu bayramı kutlarlar. Selçuklu ve Osmanlı'da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yörelerde eski takvime atfen ‘Mart Dokuzu’ adı verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir. Bu şölende yemekler dağıtılıp oyun oynanır ve baharın ilk günü kutlanır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri’de hatimle teravih kılınacak camiler Önceki Haber

Kayseri’de hatimle teravih kılınacak cam...

Ramazan ayı iftar menü fiyatları belirlendi Sonraki Haber

Ramazan ayı iftar menü fiyatları belirle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar