Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özdemir: “Grip ve Koronavirüs Hastalığını Net Bir Şekilde Ayırt Edemeyebiliriz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özdemir: “Grip ve Koronavirüs Hastalığını Net Bir Şekilde Ayırt Edemeyebiliriz”
Abone ol
KAYSERİ,(BGC-ÖZEL HABER)- Kayseri’de Göğüs Hastalıkları Uzmanlığı yapan Doktor Fatma Özdemir, salığın hastalık mevsimine girdiğimizi söyleyerek, “Grip ve koronavirüs hastalığını net bir şekilde ayırt edemeyebiliriz” dedi. 

Havaların soğumasından ve mevsimden dolayı salgın hastalık mevsimine girdiğimizi söyleyen ve grip ve hastalarının koronavirüs ve gribi ayırt edemediğini söyleyen, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özdemir, “Son 20 yıl içerisinde salgın hastalığı koronavirüsle tanıdık. Daha önce böyle bir pandemi yaşanmamıştı. Aslında salgın hastalık mevsimine girdik artık. Başta grip olmak üzere diğer virüsler, koksaki virüsler, koronavirüsler, respiratuvar virüsler gibi akciğer hastalığına neden olabilecek her türlü viral enfeksiyon mevsimine girdik, havaların soğumasından dolayı. Koronavirüs ilk çıktığından bugüne baya form değiştirdi, mutasyona uğradı. Hala çok net şu şekilde ayırt edebiliriz diyemeyiz. Çünkü hem virüs mutasyona uğradı hem de biz aşılandık. Evet, bir kısmımız koronavirüsü grip gibi geçiriyoruz. Yani, sadece üst solunum yolu şikayetleriyle geçirebiliyoruz. Bazıları işte öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma, kanlı balgam, solunum sıkıntısı çektiğinde ilerlemiş şeklinde geçiriyor. Özellikle aşısızlar bu şekilde geçirebiliyor. Hala net bir şekilde şu ayrımı yapmayız. Covid ve grip birbirine asla karışmaz diyemeyiz. Hatta hastalar grip olduktan sonra koronavirüse yakalanabilirler. Tam tersi de olabilir koronavirüsten sonra grip de olabilir. Çünkü her ikisi de bağışıklığı baskılayan hastalıklara neden olan virüsler maalesef ki. Koronavirüsle ilgili dediğim gibi bir tık daha akciğer semptomlarını daha sık görüyoruz. Gribi ise üst solunum semptomları şeklinde öksürük, balgam çıkarma olabilir ama bunları daha çok kronik akciğer hastalığı olanlarda görüyoruz. Gözlerde sulanma yaşama, hapşırma, hafif ateş yüksekliği şeklinde grip bu şekilde seyrediyor. Kronik hastalara covid aşısısını önerdiğimiz gibi, grip aşısını da öneriyoruz. Çünkü kronik hastalığı olanlar ve bağışıklığı iyi olmayanlar gribi de covid gibi zatürre şeklinde geçirebilir” dedi.
‘MASKE SOLUNUM YOLUYLA BULAŞAN HER TÜRLÜ HASTALIKTAN KORUYACAKTIR’ 
Kış mevsimine yaklaşmamızla birlikte soğuyan havaların salgın hastalığı arttırdığını söyleyen Dr. Özdemir, “Maalesef ki soğuk ve kirli havadan uzak durmak çok mümkün olmuyor. Eskiye nazaran aslında soğuklarımızda o kadar yok. Ev içi ev dışı sıcaklık farkı çok olmuyor aslında. Eskiden kömür yakılan evlerde daha çok akciğer hastalığının alevlenmesini ve viral enfeksiyonları daha sık görürdük. Bu dönemde mümkün olabildiğince hastalarımın alerjenlerden uzak durmasını istiyorum. Özellikle alerjik astım hastalarıma gribe yakalanmasınlar diye bağışıkları baskılanmasın diye evde kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar olmamasını söylüyorum. Kış döneminde yün, yastık, yorganı çok seviyoruz ama kronik akciğer hastalarına çok önermiyoruz. Bunlarda yine hastalığın alevlenmesine neden olabileceği için. Tabi ki mevsimine uygun giyinmek çok çok önemli ve şunu da fark etmişsinizdir iki yıldır biz koronavirüsten dolayı maske takıyoruz ama aslında maske solunum yoluyla bulaşan her türlü hastalıktan bizi koruyacaktır" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer Göksülük: “Ülkemizin Yazılım İhtiyaçlarını Karşılayabilecek Bir Projeyle Yola Çıktık”Önceki Haber

Dr. Öğr. Üyesi Dinçer Göksülük: “Ülkemiz...

Kayseri'de Feci Kaza: 1 Ölü Sonraki Haber

Kayseri'de Feci Kaza: 1 Ölü 

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar