Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve DeğerIendirme Komitesi Toplandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve DeğerIendirme Komitesi Toplandı
Abone ol
KAYSERİ, (BGC) - Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve DeğerIendirme Komitesi (Komite) Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı  İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı  Şahap Kavcıoğlu'nun katılımıyla toplandı.

 

 


Toplantıda, pandemi sonrası dönemde yaşanan ekonomik canlanma ve tüm dünyada etkisini gösteren kuraklık, küresel çapta emtia fiyatların arttığı gündeme geldi.   Türkiye'nin de olumsuz etkilendiği bu süreçte, gıda hammaddesi fiyatlarındaki gelişmelerin un, et, süt ve yem üreticilerimize ve dolayısıyla vatandaşlarımıza yansımasını en az seviyede tutmak için hasat döneminden bu yana bazı tedbirler devreye alındı. 

Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında kanatlı hayvan üreticilere yapılan 550 bin tonluk yemlik buğday satışları ile ton başna 350 TL'ye kadar destek verildi. Bugüne kadar yem regülasyonu kapsamında besici, yetiştirici ve yem üreticilere 2,6 milyon ton hububat satıldı. Bu sayede hem üretici hem de vatandaşlar maliyet ve fiyat artışı baskısına karşı korundu.

Bugün gerçekleştirilen Komite toplantısında;  Gıda Komitesi kararları çerçevesinde Eylül ayı sonunda kurulan Erken Uyan Sistemi bulguları doğrultusunda gıda ve tarımsal ürün piyasaları incelenip, arz güvenliği çerçevesinde kritik ürünlerde olası senaryolar ele alındı. Çiğ süt referans fiyatlarının durumu, artan maliyet baskısı dikkate alınarak değerIendi. Bu kapsamda Ulusal Süt Konseyinin en kısa sürede çiğ süt tavsiye satış fiyatını yeniden değerIendirmesi konusunda mutabık kalındı.  Ekmeklik buğdayda ve yemlik hububatta (arpa, mısır) üreticiler ve vatandaşlar fiyat dalgalanmalarına karşı korunması için, yeni hasat dönemine kadar TMO satışlarına uygun fiyatlardan devam edilmesi kararlaştırdı. Böylece sezon boyunca yapılacak desteklemeler ile fiyat oynaklıklarından vatandaşların en az şekilde etkilenmesi sağlanacak.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kış Lastiği Uygulamasında Son GünÖnceki Haber

Kış Lastiği Uygulamasında Son Gün

KAYSO Başkanı Büyüksimitçi: "Asgari Ücret, Enflasyonun Üzerinde Olmalı"Sonraki Haber

KAYSO Başkanı Büyüksimitçi: "Asgari Ücre...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar